Őrségi református templom

Az épületet 1843-ban három falu: Szaknyér, Viszák és Kisrákos építtette. Akkoriban a három község híveinek még külön helyük volt a tágas, karzatos templomban. A puritánságában is szép református templomban Marton Géza bácsi a gondnok.


A tehetős falu reformátusainak nem volt még temploma az 1800-as évek elején, és a nagyrákosi parókiához tartoztak. Azokban az években a templomépítési engedélyért Bécsbe, a császári udvarhoz kellett fordulni. Két helyi fiatalember, Bita László és társa gyalog tette meg az utat. Csizmájukat vállon vitték, hogy ne legyen viseletes, és csak a császári udvarban vették föl a lábravalót. Ahogy megkapták az engedélyt, a csizmájukat levéve indultak hazafelé. A templom pedig 1843-ban felépült. Hálából Mária Terézia halálának évfordulójára hársfasort ültettek a faluban.

Annak idején, ünnepek alkalmával még a feljárókon is álltak az emberekKályhakiállítás

Kisrákoson a Művelődési Házban különleges látványosság a XIX-XX. századból származó öntöttvas kályhák gyűjteménye. A kiállításon több mint 100 öntöttvas kályha tekinthető meg. Az elsők ezekből még az 1800 években készültek. Több, mint két tucat vaskályharégiség pedig még felújításra, restaurálásra vár.


A szebbnél szebb régi vaskályhákat dr. Marton Győző állatorvos ajánlotta fel a szülőfalujának, ma is folyamatosan gyarapítva a kollekciót. Az Önkormányzat terveiben szerepel, hogy a művelődési ház termeibe bezsúfolt kályháknak egy nagyobb kiállítóteret alakít ki.


Alpaka panzió

Hangulatos szálláshely a falu határán.

A panzión 2018 év végén és 2019 év elején teljes körű felújítást hajtottak végre. Új, hangulatos fürdőszobákkal és szobákkal várják Önöket!

Foglalás, bővebb információk az alábbi linken: alpacafarmhungary